duits lijntje - laatste sporen


jan 12, 2018

Van 1878 tot 1925 werd tussen Boxtel en Wesel (Duitsland) een spoorlijn geëxploiteerd die deel uitmaakte Londen-Berlijn-Sint Petersburg en bekend is komen te staan als het 'Duits Lijntje'. Vanwege het gemak van deze verbinding zonder overstappen maakten ook veel hoogheden (de Russische tsaar, Duitse keizer etc.) van deze lijn gebruik. Tegenwoordig resten alleen nog tussen Boxtel en Veghel rails van het voormalig Duits lijntje, overwoekerd en verlaten.

In de film die ik voor deze expositie maakte staat niet een historische reconstructie van het Duits Lijntje centraal, maar de weemoed over een voorbij verleden waar nog net de laatste tastbare sporen van aanwezig zijn.

Daarnaast is op de expositie een film getoond over de processie naar de kapel van Sint Antonius Abt in Kasteren, vlak bij het Duits Lijntje, en is ook een gefilmd optreden te zien van het Schijndelse Hertog Jan Koor.

De expositie wordt geopend op 20 januari om 16:00 uur en is te zien van 20 januari t/m 10 maart 2018. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur